2013: het jaar van…

De vraag die we onszelf wel eens stellen. Individueel zal 2013 voldoende uitdagingen bieden. Je kent de voornemens wel, stoppen met roken, afvallen, meer sporten, meer tijd doorbrengen met gezin, familie en vrienden. Makkelijk gezegd. Dat waarmaken blijkt vaak een ander verhaal. Wat wel duidelijk is, in 2013 zijn er geen zekerheden meer. Althans, die zijn niet meer zo vanzelfsprekend. De vraag is, wat gaan we er aan doen?

Niks doen en vertrouwen dat het vanzelf goed komt is geen optie. Dat kunnen we overal lezen. “Je moet niet stil zitten maar bewegen”, lees je in de kranten, op internet en de vakbladen. Door de crisis en een dagelijkse stroom van negatieve publiciteit kennen veel mensen angst of zijn murw geslagen. Ze hebben ineens geen idee meer hoe ze in beweging moeten komen. Sommige hebben het geluk dat ze zich goed kunnen laten coachen. Andere gaan ineens zo maar wat doen want tja… je moet tenslotte bewegen. Zomaar bewegen zonder richting is als dansen zonder partner. Een beetje doelloos gabberen en strak voor je uitstaren met zo’n blik van “waar ben ik en waar ga ik heen? ” Daar kom je dus niet ver mee.

Wat niemand erbij verteld is dat we al die tijd al in beweging waren. We zaten met z’n alle in een beweging van meer. Meer verdienen, meer lenen, meer bouwen, meer bezitten, meer reizen, meer, meer, meer… Niet zo gek want dat werd ook lekker gevoed door alle belanghebbende. Al die jaren zijn we met z’n alle gewend geraakt aan elk jaar een beetje meer. Dat was heel normaal. Het hele systeem zit in principe nog steeds zo in elkaar. Het antwoord uit Den Haag op de crisis: meer met minder! Tot nu toe is gebleken is dat we meer betalen en het met minder moeten doen. Als dat de bedoeling is dat is het geslaagd. Volgens mij vraagt de uitspraak om een herziening maar dat terzijde.

In deze nieuwe realiteit bewegen vraagt om een verandering. Een verandering bij jezelf en bij de ander. Deze klus klaar je niet ff alleen, dat is nu wel zeker. We moeten dit, gedwongen of niet, met elkaar doen. Maar dat betekent het loslaten van zekerheden die toch al niet meer bestaan. Uit je oude patroon komen en openstaan voor de ander. Weg met die oude regels en gedachten! Laat een frisse wind door je hoofd waaien. Laten we nu eens niet afwachten wat andere voor ons gaan verzinnen. Als je dat kan en je bent in staat om de nieuwe realiteit te accepteren en je bent ook in staat om verbinding te leggen, samen te werken en te delen, dan zijn we volgens mij op de goede weg. Zo zie ik de toekomst voor me. Zo zie ik de toekomst voor ons.

2013 is voor mij en mijn bedrijf het jaar van de grote verandering. Wat een gave uitdaging!

John Geerlings, directeur/eigenaar