Bouwcrisis kost gemeenten miljarden per jaar

Gemeenten lopen minimaal 2,4 miljard euro mis door de stokkende bouw. Dat blijkt uit nog vertrouwelijk onderzoek van de VNG en het voormalige ministerie van Vrom.

InventarisatieZij hebben Deloitte een inventarisatie laten maken van de omvang van de tegenvallers in de bouwgrondexploitatie bij gemeenten. De VNG wil de resultaten nog niet vrijgeven, maar de uitkomst van het onderzoek is volgens goed ingewijde bronnen een terugloop van de bouwgrondopbrengsten van minimaal 2,4 tot maximaal 3 miljard euro.

Daling grondprijs
Dat komt door renteverlies, tijdverlies en (soms) een daling van de grondprijs. Zo is Lansingerland wekelijks 60.000 euro aan rente kwijt aan grond die in tegenstelling tot de ramingen niet wordt uitgegeven. Rotterdam boekte vorig jaar 70 miljoen euro af op het grondbedrijf. Voor dit en volgend jaar lopen gaat het naar verluidt om een veelvoud daarvan.
Deskundigen uit de marktsector komen op nagenoeg dezelfde totaalbedragen uit als Deloitte.

Artikel 12
Als ook de gederfde leges- en ozb-inkomsten worden meegeteld, lopen de gemeenten in hun berekeningen zelfs zo’n 3,5 miljard euro mis op jaarbasis. Voor sommigen dreigt aanvraag van de artikel 12-status. Vandaag staat de problematiek centraal op een congres van de Vereniging van Grondbedrijven in Ede. Het gaat met name om de effecten van de verliezen bij de bouwgrondexploitatie op de gemeentelijke financiën.

Lees a.s. vrijdag meer over grondexploitatie in het blad BB