Mes mogelijk in persoonsgebonden budget

DEN HAAG – Het kabinet snijdt mogelijk hard in het persoonsgebonden budget. In één van de opties die tijdens de ministerraad komende woensdag op tafel liggen, houdt slechts 10 procent van de 130.000 mensen het zorgbudget over.

Haagse ingewijden bevestigen maandag berichtgeving daarover in De Telegraaf. De maatregel kan een besparing van richting de 1 miljard euro opleveren, op het huidige budget van 2,7 miljard euro.

Hoger
Dat zou kunnen door te besluiten om alleen de 13.000 mensen die direct toezicht of een therapeutische leefomgeving nodig hebben, recht te laten houden op het persoonsgebonden budget. Zij zouden mogelijk zelfs een hoger budget kunnen krijgen, aldus De Telegraaf.

De populariteit van het persoonsgebonden budget is de afgelopen jaren fors toegenomen. In 2003 waren er nog ongeveer 50.000 budgethouders, inmiddels zijn het er rond de 130.000.

Kosten
De kosten lopen jaar in jaar uit verder op. Het vorige kabinet nam een onorthodoxe maatregel om de overschrijdingen op het persoonsgebonden budget te stoppen. Toenmalig minister Ab Klink (Volksgezondheid) besloot vorig jaar juni voorlopig geen nieuwe aanvragen meer te honoreren. Staatssecretaris Marlies van Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) kondigde eind vorig jaar aan dat vanaf januari weer zorgbudget kon worden aangevraagd.

Ook op de lopende begroting voor 2011 zijn grote tegenvallers in de zorg, die inmiddels tot boven de 2 miljard euro zijn opgelopen. Het kabinet maakt dinsdag in de voorjaarsnota bekend hoe die overschrijdingen worden gerepareerd.

Bron: de Stentor