“Rutte laat kwetsbaar Nederland lachend vallen”

Terwijl door zijn toedoen honderdduizenden de armoede induiken, lacht premier Rutte zich rot. Met een grote grijns wuift hij alle bezwaren tegen de Wet Werken naar Vermogen weg. Dit is de komende weken te zien in een tv-spot van de FNV.

De spot is onderdeel van de campagne laat ze niet vallen, www.laatzenietvallen.nl, waarmee de FNV zich verzet tegen de Wet Werken naar Vermogen. Met die wet wil het kabinet Rutte maar liefst 3,1 miljard bezuinigen op sociale zekerheid.

Mensen als Wolter, Anniek en Marco, de mensen in het spotje, zijn trots op hun baan, hun zelfstandigheid en hun positie op de arbeidsmarkt. Dat wordt hen door deze wet ontnomen. De tv-commercial is tot en met 21 maart te zien op de publieke zenders Nederland 1, 2 en 3.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius. “Joviaal, charmant, breed glimlachend, dat zijn toch vaak de dingen die mensen associëren met premier Rutte. Maar achter dat lachende gezicht schuilt de ellende van honderdduizenden mensen met een arbeidsbeperking. Zij worden keihard gepakt door dit kabinet dat hun kansen op een goede toekomst ontneemt.”

Onder het misleidende motto ‘werken naar vermogen’ saneert het kabinet keihard. “Het mag niet zo zijn dat mensen gedwongen worden onder het minimumloon te werken. Er worden zeventigduizend banen voor mensen met een arbeidsbeperking geschrapt, de Wajong wordt uitgekleed en alle uitkeringen worden drastisch verlaagd. Onaanvaardbaar”, zegt Agnes Jongerius.

De komende weken gaan de landelijke acties en regionale acties tegen de Wet Werken naar Vermogen gewoon door. Woensdag 14 maart wordt er onder meer gedemonstreerd bij de Tweede Kamer in Den Haag tijdens de hoorzitting over de wet.

Donderdag 22 maart is er op het Malieveld in Den Haag een landelijke manifestatie tegen deze kabinetsplannen. Van 12.00 tot 14.00 uur zullen diverse voorzitters van de vakbonden hun afkeer laten blijken van de kabinetsplannen.