Verzet tegen korten op sociale werkplaats

De vier grote steden weigeren mee te werken aan de bezuinigingen op de sociale werkvoorziening. De kans dat het kabinet een akkoord kan sluiten met de gemeenten over de uitvoering van de totale bezuinigingen wordt daarmee volgens de grote steden uiterst klein.

Niet tekenen
“Wij vinden dat dit akkoord niet kan. En dat het akkoord niet getekend kan worden”, zegt de Haagse wethouder Kool van Sociale Zaken. Hij spreekt ook namens de wethouders Sociale zaken van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Het kabinet wil 700 miljoen euro bezuinigen op de sociale werkvoorziening. De gemeenten zeggen daardoor te weinig geld te hebben om de salarissen te betalen, waardoor er werkplaatsen failliet zullen gaan. “De bedrijven vallen om”, aldus Kool.

In de bijstand terecht
Ook zijn ze bang dat er mensen buiten de boot gaan vallen en in de bijstand terecht zullen komen. Het kabinet denkt dat veel mensen juist voor een gewone baan in aanmerking komen.

Nu werken er zo’n honderdduizend mensen met een beperking in de sociale werkvoorziening. Staatssecretaris De Krom heeft toegezegd dat niemand daarvan zijn baan verliest.

De gemeenten bestrijden dat.